Cursus Wijnoorkonde | SDEN niveau 2
De wijncursus Wijnoorkonde * is een leerzame basiscursus voor de ware wijnliefhebber maar ook voor de medewerker in de horeca die over een gedegen basiskennis van wijn wilt beschikken.
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van ca. 2 ½ uur, waarin de volgende onderwerpen behandeld worden:
- Wijnbouw: wat heeft de wijnstok nodig en hoe krijg je gezonde wijndruiven?
- Het wijnmaken oftewel de vinificatie. Zowel witte als rode en rosé wijnen worden behandeld, maar ook mousserende en versterkte wijnen.
- Het effect van het opvoeden van wijn: RVS of hout. Wat zijn de voor- en of nadelen? En hoe ruik of proef je het?
- Het analytisch wijnproeven zelf wordt iedere les uitgebreid behandeld. Met tips om de verschillende druivenrassen op hun kenmerken te leren beoordelen en te vertrouwen op je eigen waarnemingen.
- De belangrijke wijnregio’s van de wijnwereld met de klimaatkenmerken en de belangrijkste druivenrassen.
- De regels en wijnwetgeving rondom het wijnmaken.
- Etiketten op wijnflessen (beter) leren interpreteren.
- De basisbeginselen van wijn/spijs combineren.
- En natuurlijk worden allerhande vragen van jou of je medecursisten beantwoord.
De kosten van deze cursus bedragen 265,- per persoon, en is exclusief het cursusboek ‘Ik weet meer van wijn’ dat we gebruiken tijdens de cursus à 35,50. In de prijs inbegrepen is:
- In totaal 40 kwaliteitswijnen die we gaan proeven en beoordelen;
- Een aromazon om je te helpen bij het ontdekken van aroma’s in je wijnglas;
- Een map met proefformulieren, die je helpen bij het maken van de proefnotities;
- E-tool met leuke extra weetjes over wijn;
- Veel individuele aandacht doordat we in kleine groepen werken;
- En heel veel nieuwe (wijn)kennis.
De cursus kan worden afgesloten met een landelijk erkend examen.
* Wijnoorkonde is een landelijk erkende opleiding van Stichting Dranken Examens en Normering, afgekort SDEN, waarbij de Wijnoorkonde het tweede niveau is: SDEN 2. Deze cursus is bovendien een mooie opstap naar de opleiding Wijnbrevet (SDEN 3).